Press "Enter" to skip to content

De rol van uitgaansgelegenheden in de muziekinsdustrie

Platenmaatschappijen en artiesten organiseren activiteiten om hun muziek aan de man te brengen. Wanneer een artiest een nieuw album uitbrengt, gaat dit meestal gepaard met een concerttour om dit album te promoten. Maar voordat iemand fan wordt van een artiest en naar een concert gaat, komt diegene eerst op een andere manier met de muziek in aanraking.

De radio en televisie zorgt ervoor dat de muziek bij de mensen in de huiskamer komt. Daarnaast spelen uitgaansgelegenheden een grote rol bij het al dan niet in de smaak vallen van bepaalde muziek.

Bars

Naar een bar gaat men in eerste instantie om te drinken en met andere mensen in contact te komen. Toch is de muziek die in een bar gedraaid wordt vaak medebepalend bij het kiezen van een bar. Iemand gaat niet naar een bar om een specifieke artiest te horen, maar vaak wel vanwege een bepaald genre. De muziek moet niet te hard staan, want dan kun je elkaar niet meer verstaan en mensen kletsen graag in een bar. Maar er wordt zeker wel naar de muziek geluisterd en soms wordt er door de aanwezigen hard meegezongen als er een bekend nummer door de speakers klinkt.

Een bareigenaar zal de muziek uitzoeken naar aanleiding van de doelgroep die hij wil aantrekken in zijn bar. Om een bar te openen moet je van muziek en gezelligheid houden. Een bar beginnen in een stad is een grote investering want de panden zijn duur. In veel gevallen zal daar een lening van bijvoorbeeld Qeld voor nodig zijn. Vanwege financiële redenen zal een bareigenaar daarom soms kiezen voor populaire muziek om zoveel mogelijk klanten te trekken. Indien mogelijk zal hij/zij echter eigen favoriete muziek draaien. In bars treden ook regelmatig amateurbandjes op die hierdoor naamsbekendheid krijgen.

Dansgelegenheden

Er zijn diverse dansgelegenheden voor jong en oud in Nederland. Discotheken worden met name door jongeren bezocht die helemaal uit hun dak willen gaan. Door een DJ wordt muziek gedraaid die aansluit bij de behoefte van de jongeren. Tegenwoordig lijken jongeren echter liever naar houseparty’s of naar buurtfeesten te gaan, waardoor er veel discotheken de deuren sluiten. De oudere generatie bezoekt eerder een rockcafé of een Caribisch danslokaal.

Wanneer mensen uitgaan worden er vaak nieuwe contacten gelegd en ontstaan er relaties. De ervaringen gaan gepaard met muziek en daardoor wordt deze vertrouwd. Zo heeft bijna ieder stel een nummer waarbij een romantische herinnering hoort. Of als je gewoon een ontzettend gezellige avond hebt gehad, zal de muziek die er toen was geassocieerd worden met een goed gevoel. Om de sfeer van de mooie herinneringen naar boven te halen, kopen mensen deze muziek zodat ze er thuis ook naar kunnen luisteren.

tribes