Press "Enter" to skip to content

De Platenmaatschappij

Een platenmaatschappij is een bedrijf dat artiesten begeleidt en hun muziek uitgeeft. De drie grootste platenmaatschappijen tegenwoordig, ook wel de ‘majors’ of ‘big three’ genoemd, zijn Sony BMG, Universal Music Group en Warner Music Group. Deze grote, internationale platenmaatschappijen zijn ontstaan door verschillende mergers met andere labels en opkopingen van kleinere labels. Je kunt ze eigenlijk wel vergelijken met een bedrijf als Ahold of Unilever, die over de hele wereld opereren en meerdere bedrijven onder hun naam hebben staan. Naast de Majors zijn er ook de independent labels, die voor de distributie van hun muziek echter wel vaak gebruik maken van de grote netwerken van de ‘big three.’ Een van de bekendste ‘independents’ is het Amerikaanse SupPop uit Seattle, die sinds de jaren tachtig alternatieve acts zoals Nirvana, Bright Eyes en Death Cab For Cutie heeft vertegenwoordigd. In Nederland hebben we onder andere Excelsior Recordings, waar Spinvis, Triggerfinger en Tim Knol bij zitten.

De afdelingen van een platenmaatschappij

Een platenmaatschappij is opgedeeld in meerdere afdelingen, die allemaal verschillende aspecten van het creëren en uitgeven van muziek onder hun hoede hebben.

Het Artist & Repertoire (A&R) departement is verantwoordelijk voor het ontdekken van nieuwe artiesten die het label kan tekenen. Daarna begeleidt het A&R die artiesten tijdens de muzikale ontwikkeling van een project en probeert het het resultaat zo goed mogelijk af te stemmen op de commerciële visie van het label.

Legal & Business Affairs zorgt voor de juridische vertegenwoordiging van de platenmaatschappij. Zij stellen contracten met de artiesten en overeenkomsten met andere partijen op en ondersteunen de platenmaatschappij in het geval van bijvoorbeeld plagiaat of andere problemen met de rechten op de muziek of de distributie daarvan.

De rol van de afdeling promotie is vanzelfsprekend om mensen bewust de maken van de nieuwe releases van de artiesten van het label. Dit gaat via tegenwoordig veel via social media, maar ook nog door de ouderwetse weg via tv, pers en radio, door zogenaamde ‘pluggers.’ Als je steeds weer het nieuwe nummer van Katy Perry op de radio hoort weet je dus bij wie je moet klagen.

Product en project management zorgt voor alle praktische zaken zoals het optijd opsturen van de masters naar de drukker, het aanvullen van de voorraad van cd’s bij distributeurs en de timing en verspreiding van de release via alle online retailers zoals iTunes en Spotify.

Kijk hier voor meer informatie over de platenmaatschappijen.

tribes