Press "Enter" to skip to content

Digitale wereld lift mee op muziekindustrie

Er zijn veel mogelijkheden om muziek te beluisteren en de ontwikkeling hiervan gaat in rap tempo vooruit. Lp’s zijn op dit moment weer in trek, wat voornamelijk voort lijkt te komen uit nostalgische beweegredenen. Ouderwetse cassettebandjes worden nog maar zelden gebruikt.

Ook de CD raakt langzaam maar zeker uit de mode.

Digitaal naar muziek luisteren is goedkoper en neemt minder ruimte in.

De kwaliteit van het geluid is afhankelijk van de apparatuur die gebruikt wordt. Echte muziekliefhebbers letten bij de aanschaf van een telefoon of computer op de kwaliteit van de geluidskaart. Ze zullen mogelijk kiezen voor een iPhone, iPad of iMac refurbished.

Omdat de moderne muziekinstallaties voorzien zijn van een USB-aansluiting is het eenvoudig om de digitale muziek via de normale installatie te beluisteren.

De digitale industrie speelt hier natuurlijk op in. Er zijn vele websites waar je muziek kunt downloaden. Op een aantal websites kan dit gratis, maar niet alle muziek is vrij beschikbaar. Over het algemeen zit er ook verschil in kwaliteit van de gratis en de betaalde muzieksites. Wil je een betere geluidskwaliteit, dan betaal je een klein bedrag voor je favoriete muziek.

Een groot voordeel van de digitale muziek is dat het heel gemakkelijk mee te nemen is en nauwelijks ruimte inneemt. Waar voorheen cassettebandjes en cd’s door de auto verspreidt lagen, steekt er nu een SD-kaart of een USB-stick in de autoradio waar uren muziek opstaat. Een SD-kaart en USB-stick is voor meerdere doeleinden geschikt, maar door de opkomst van digitale muziek worden er beduidend meer van verkocht.

Digitale muziek wordt ook veel gebruikt door reizigers die met een rugzak op pad zijn. Het enige wat je nodig hebt is een telefoon en een koptelefoon en je kunt je eigen muziek over de hele wereld beluisteren. Deze doelgroep zal een mobiele telefoon aanschaffen waar veel GB muziek op gezet kan worden.

Tevens is het mogelijk om digitale muzieklessen te volgen. Op diverse scholen wordt hier gebruik van gemaakt om kinderen in contact te brengen met muziekstromingen van over de hele wereld.

Daarnaast is er ook een ruim aanbod van digitale muzieklessen voor het bespelen van instrumenten. Het is niet meer nodig om de deur uit te gaan om een instrument te leren bespelen en daarnaast kun je dit doen wanneer het jou uitkomt.

De verkoop van muziek in allerlei vormen verloopt meer en meer via internet. Of je nu een cd, elpee of een instrument wilt kopen, je kunt het allemaal vanuit huis bestellen. Voor de verkopers is dit een lucratieve business omdat er veel minder kosten worden gemaakt. Een winkelpand aanschaffen of huren is overbodig geworden. Ze kunnen hun bedrijf vanuit huis runnen waardoor de kosten laag blijven.

Met de komst van de digitale muziek heeft de muziekindustrie zich uitgebreid naar veel meer gebieden dan artiesten en platenmaatschappijen.

tribes