Press "Enter" to skip to content

Het Management

De manager is de persoon in de industrie die het dichtst bij de artiest staat. Terwijl sommige artiesten aan het begin van hun carrière een familielid of vriend als manager nemen, proberen veel artiesten uiteindelijk bij een bekende, professionele manager terecht te komen. Voor beide opties valt wat te zeggen, aangezien het takenpakket van de manager heel breed is en zowel een goede vertrouwensrelatie en enthousiasme over de artiest als kennis van en contacten in de industrie een belangrijke factor kunnen zijn voor een succesvolle manager.

Werkzaamheden

Een manager heeft veel verschillende petten op. Het ene moment werkt hij de band inbox vol emails bij en het volgende moment huurt hij een tourbus of brengt hij de artiest onder de aandacht van promoters en boekingskantoren. In principe zorgt de manager ervoor dat alle zakelijke aspecten voor de artiest geregeld worden, zodat die zich kan richten op het maken van muziek zelf.

Natuurlijk krijgt de manager ook een vergoeding voor al dit werk. In principe vraagt een manager 15 tot 20% van wat de artiest verdient. Dit is natuurlijk hoger voor beginnende artiesten, terwijl meer gevestigde namen, zoals in al hun contracten, meer ruimte hebben dat percentage omlaag te krijgen. Hier is een kijkje in de keuken van een muziek manager in Nederland.

tribes