Press "Enter" to skip to content

Muzikanten op tour

Met de teruglopende platenverkoop en de nog enigszins achterblijvende inkomsten uit streaming diensten zijn veel artiesten nu aangewezen op live optredens als hun belangrijkste bron van inkomsten. Of het nou een tour van je vriend en zijn band in een roestig busje naar België is of een internationale karavaan van een popartiest die met privéjets, een crew van bijna honderd personen en climate controlled tourbussen de wereld overtrekt om in uitverkochte stadions te spelen, er zijn bepaalde elementen die altijd noodzakelijk zijn.

De Crew

Soms bestaat de crew slechts uit de band zelf en eventueel een vriend die overgehaald is om de versterkers te helpen tillen in ruil voor gratis bier, maar zelfs in dat geval zijn er veel meer mensen vanuit de venues en andere externe partijen bij de optredens betrokken. En die hulp kunnen muzikanten goed gebruiken, omdat het leven op tour nog behoorlijk zwaar kan zijn. Hieronder een korte samenvatting van de verschillende rollen die op tour vervuld moeten worden.

Tourmanager

De manager, of in sommige gevallen een specifiek toegewijde tourmanager, heeft de rol van aanspreekpunt voor alle externe partijen. Dit houdt onder andere administratie, onderdak, maaltijden en dagelijkse planning in. Mocht er iets fout gaan dan springt de tourmanager voor de band in de bres, zodat die zich op de muziek kunnen blijven richten.

Geluidstechnicus

De geluidstechnicus speelt dezelfde rol voor een live optreden die een mix engineer bij een opname speelt. Het is zijn of haar baan om het geluid door de hele zaal goed te laten klinken zoals de artiest het voor ogen heeft. Daarom hebben veel artiesten zodra ze voor iets grotere zalen gaan spelen een eigen geluidstechnicus mee inplaats van de in-house technicus, zodat ze een consistent geluid kunnen bereiken door iemand die weet wat ze willen.

De Lichttechnicus

De lichttechnicus is in de meeste gevallen wel iemand van de zaal zelf, behalve bij de echt grotere shows of als de band een bijzonder concept heeft bedacht waarvoor ze een eigen persoon mee hebben genomen.

Roadie

Roadies zijn degenen die ervoor zorgen dat alle instrumenten op hun plek staan en goed werkenen de gitaren gestemd zijn, en helpen waar nodig tijdens, voor en na de show.

Overige rollen die vervuld moeten worden tijdens de tour zijn die van merch verkoper er chauffeur. Afhankelijk van de bekendheid van de band zijn dit de bandleden zelf, een roadie of vrienden, of een professionele chauffeur en mensen die ingehuurd zijn om achter de merch stand te staan.

tribes