Press "Enter" to skip to content

Kleding die typerend is voor bepaalde muziekstijlen

Over het algemeen kun je niet zeggen dat een bepaalde muziekstijl afhankelijk is van een bepaalde kledingstijl. Desalniettemin kan een kledingstijl wel degelijk nauw verbonden zijn met een specifiek muziekgenre. In dit artikel bespreken we daarom een aantal kledingstukken die typerend zijn voor een bepaald soort muziek, muziekgenre of subcultuur.

Flamenco kleding

Bij de flamenco muziek die oorspronkelijk afkomstig is uit het zuiden van Spanje hoort de flamenco dans, welke de ‘baile flamenco’ genoemd wordt. Flamenco muziek heeft een zeer sterk ritme, is erg uitbundig en bevat klanken die lichtelijk Arabisch aandoen.

De kenmerkende dans behorend bij flamenco muziek is minstens zo uitbundig als de muziek zelf. De zeer expressieve en krachtige lichaamsbewegingen gaan vergezeld van sierlijke handdraaiingen en ingewikkeld voetenwerk. Tijdens hun optredens dragen de flamenco danseressen de prachtigste en kleurrijkste jurken, bewerkte sjaals waarmee ze in het rond zwaaien en lage hakschoenen voorzien van vrolijke printen en een gespsluiting. Zowel de jurken als de sjaals en schoenen zijn vaak voorzien van een gestipt patroon.

Gothic

Over het algemeen, maar zeker niet per definitie, wordt gothic kleding gedragen door liefhebbers van gothic muziek. Gothic kleding kenmerkt zich door donkere kleuren met een enigszins morbide voorkomen en voor dames heeft gothic kleding soms een wat erotische inslag. Vrouwen die zich in de gothic stijl kleden dragen vaak korsetten, lange jurken, netpanty’s en sluiers, die nog het meest doen denken aan het victoriaanse tijdperk. Daarbij worden de nagels vaak zwart of donkerrood gelakt, worden de haren zwart geverfd en wordt er zeer royaal omgesprongen met zwarte eyeliner rondom de ogen.

Gothic als kledingstijl is onderdeel van de gothic subcultuur en kan gezien worden als een verlengstuk van de identiteit van de drager. Deze laat hiermee aan de buitenwereld zijn of haar toewijding zien aan de subcultuur waartoe hij of zij zichzelf rekent. Sharon den Adel, leadzangeres van de band Within Temptation, gaat bijvoorbeeld vaak gekleed in gothic-style wanneer ze optreedt.

Rock ’n Roll kleding

De jaren vijftig was hét Rock’n’Roll tijdperk bij uitstek. Liefhebbers van deze muziekstijl vormden destijds een heuse subcultuur die vergezeld ging van uiterlijke kenmerken. De heren droegen in deze periode doorgaans pakken die gemaakt waren van glimmende stoffen in felle kleuren. Vrijwel altijd werd daarbij een stropdas gedragen.

Vrouwelijke aanhangers van Rock’n’Roll hadden eigenlijk altijd jurken of rokken aan. In die tijd was het nog niet gewoon voor vrouwen om broeken te dragen. De jurken en rokken waren strak van boven en wijd van onderen en de lengte ervan reikte tot op de knieën. Verschillende lagen petticoats moesten zorgen voor een wijd uitstaande rok of jurk, zodat het figuur van de dame in kwestie optimaal tot zijn recht kwam. De schoenen die door de dames gedragen werden waren ofwel hooggehakte pumps ofwel gemakkelijk zittende sneakers waarmee zij de snelle danspasjes op de Rock’n’Roll muziek konden maken.

tribes