In dit artikel wordt de loopbaan van een muziekstudent beschreven aan de hand van een Conservatoriumstudie. Veel mensen vragen zich namelijk af hoe een muziekstudie nou in zijn werk gaat en wat het toekomstperspectief vandaag de dag is. (Note: dit artikel is geschreven door een Conservatorium alumni!)
Waarom muziek studeren?
Hoewel het voor de meeste mensen een pretstudie lijkt en het helaas voor de overheid soms zelfs als overbodig weggezet wordt, zijn muziekstudies toch onwijs belangrijk voor onze maatschappij én de Nederlandse muziekcultuur. Luister maar eens naar de radio, waar bands als Wies, Tape Toy, Someone, Son Mieux, The Brahms en nog veel meer allemaal aan het Conservatorium gestudeerd hebben. Tijdens deze studie leer je niet alleen veel over alle aspecten van muziek, maar tegelijkertijd bouw je een ontzettend belangrijk netwerk op die jou en je band verder op weg kunnen helpen. In vier jaar timmer je aan de weg samen met betrokken docenten die allemaal een grote rol in de muziekindustrie hebben of hebben gehad.
Na het afstuderen
Zodra het eindexamen geweest is, is de student zo goed als afgestudeerd mits alle vakken afgerond zijn. Daarna is het natuurlijk tijd voor champagne en jeEigenTaart om het harde werken te belonen. Hoewel de studie erop zit is het voor de meeste muzikanten pas het begin van hun carrière in de muziekindustrie. Het Hongaarse Szigetfestival biedt een podium voor beginnende Nederlandse en Vlaamse bands, maar doorgaans wordt er meegedaan aan wedstrijden als Mooie Noten, De Grote Prijs van Nederland en de Amsterdamse Popprijs. Het is van groot belang om veel optredens te hebben zodat je bekendheid verkrijgt en door kunt stromen naar grotere mogelijkheden om jezelf te laten zien als bijvoorbeeld Eurosonic Noorderslag, en afhankelijk van het muziekgenre het talentpodium van North Sea Jazz.